Esihenkilö – tunnista työsi kuormitustekijät ja jaksa paremmin!

Mervi Lamminen

Blogi > Esihenkilö – tunnista työsi kuormitustekijät ja jaksa paremmin!

Mikä esihenkilöitä kuormittaa työssään? Työssämme me kaikki kohtaamme monenlaisia kuormittavia tekijöitä, joita ovat esimerkiksi työn keskeytykset, liian suuri työkuorma ja työpaikan sisäiset suhteet. Jos kuormitustekijöitä on liikaa tai ne pitkittyvät, riski uupumiselle kasvaa.

Esihenkilöt pitävät monesti huolta oman tiiminsä jaksamisesta ja työnkuormitustekijöiden säätelystä, mutta monesti omasta jaksamisesta huolehtiminen jää takasijalle. Esihenkilötyössä kannattaa kiinnittää huomiota ainakin näihin kolmeen kuormittavuustekijään:

1. Yksinäisyys. Monet saattavat kohdata enemmän yksinäisyyden tunnetta etenkin nyt etätyöaikoina, mutta esihenkilöillä tunne voi korostua, kun myös päätöksiä joutuu tekemään yksin. Jos esihenkilöpesti on uusi, voidaan lisäksi potea huijarisyndroomaa ja kyseenalaistaa omaa ammattitaitoa, jolloin tunne voimistuu entisestää.

2. Vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen ja ratkaiseminen. Suurin osa esihenkilöistä haluaa olla hyvissä väleissä tiimiläistensä kanssa ja ajattelee heidän parastaan. Aina tulee kuitenkin myös tilanteita, joissa esihenkilön pitää ottaa työnantajan puoli ja toimia eri tavoin, kuin mitä itse välttämättä haluaisi. Työntekijöitä voidaan ymmärtää, mutta silti tilanteet pitää ratkaista, ja tämä saattaa usein luoda ristipainetta esihenkilölle.Vaikeita tilanteita usein vältellään ja asioiden kohtaamista saatetaan viivyttää, jolloin stressi ja kuormittavuus kasvaa entisestään. Tilanteet eivät kuitenkaan ratkea itsestään, joten huolimatta siitä, kuinka vaikeilta ne tuntuvat pitää ne kohdata.

3. Työn ja muun elämän tasapaino. Esihenkilöt ovat monesti kunnianhimoisia ja tarkkoja työnsä laadun suhteen. Halutaan tehdä hyvää työtä, jolloin työ saatetaan priorisoida muuta vapaa-aikaa korkeammalle. Työn ja vapaa-ajan ero on ollut häilyvä jo aiemmin ja mahdollinen etätyön tekeminen on tehnyt siitä vielä isomman haasteen. Jos työ vaatii välillä pidempiä työpäivä, on sekin ok, kunhan itse tiedostaa uhraavansa silloin mahdollisesti vapaa-ajaltaan jotain muuta, eikä siitä tule sattumalta jatkuva tapa.

Kuormituksen välttämisessä oman itsensä ja tarpeiden tunnistaminen on avainsana. Kun työpäivän päättää, ei pidä olla aivan poikki, vaan energiaa pitäisi jäädä myös muihin itselle tärkeisiin asioihin. Omaa jaksamisen tasoaan voi analysoida esimerkiksi liikennevalomallin perusteella. (linkki blogiin.)

Hyvä tapa vahvistaa jaksamista on lisätä palauttavia hetkiä työpäivään. Toimistolla ne tulevat usein luonnostaan lounashetkinä ja kahvitaukoina, mutta ne voivat olla myös mindfulness hetkiä tai kävelytaukoja.

Tärkeää on priorisoida oma jaksaminen ja muistaa olla armollinen itsellensä!

Katso Mervi Lammisen koulutus Esimiesten jaksamisesta Seduosta. Alma Talent Seduo on digitaalinen koulutuspalvelu, joka tarjoaa jatkuvasti päivittyvän valikoiman ajankohtaisimpia koulutuksia, eturivin asiantuntijoiden vetäminä. Koulutusteemat käsittelevät monipuolisesti liiketoiminnan digitalisaatiota, johtamista, asiakaspalvelua, viestintää, markkinointia ja myyntiä.

Mervi Lamminen

Mervi Lamminen

CEO

Auntie Solutions Oy

Esihenkilö - tunnista työsi kuormitustekijät ja jaksa paremmin!

Mikä esihenkilöitä kuormittaa työssään? Työssämme me kaikki kohtaamme monenlaisia kuormittavia tekijöitä, joita ova...

Lue lisää

Kouluttajahaastattelu: Teemu Leppänen, Cheetah Consulting

Mistä aiheista valmennat pääasiassa? Pidän koulutuksia useammasta eri IT-aiheesta, jotka kaikki tähtäävät IT-kehitys...

Lue lisää

Jatkuva osaamisen kehittäminen vie eteenpäin – nyt kaikki koulutukset etänä!

\"Järjestelyt onnistuivat erittäin hyvin etäyhteydellä omista ennakkoepäluuloista huolimatta.”   Alma Talent ...

Lue lisää

Ota etäopiskelu haltuun – viisi vinkkiä joiden avulla onnistut varmasti

Luo itsellesi onnistunut etäopiskelukokemus Organisaatiot siirtyvät parhaillaan ryminällä verkkoon ja myös koulutuksiin...

Lue lisää

Median ja viestinnän murros

Miten sinä pärjäät mediassa? ”Mä en tajua, miksi ylipäänsä pitää enää olla olemassa joku media? Ihan kuin se p...

Lue lisää
Alma Talent huomioi koronaviruksen koulutuksissa

Seuraamme koronavirustilannetta tarkasti ja noudatamme THL:n ja muiden viranomaisten ohjeita. Järjestämme koulutukset, seminaarit ja Lakimiesliiton Koulutuksen seminaarit vain etänä kesäkuun 2021 loppuun saakka. Lue lisää »