Terveysteknologia kulkee yhä useammin mukanamme älypuhelimessa. Näiden terveyssovelluksien määrä on kasvanut räjähdyksenomaisesti. Terveyssovellus voi olla lääkinnällinen laite, jota viranomaisvaatimukset koskettaa ja myös terveysalan organisaatio voi olla lääkinnällisiä laitteita koskettavan lain mukainen valmistaja. Sovelluksista on tullut vakavastiotettavampia mutta keskustelu terveyssovelluksien laadun puutteista on ajankohtainen tänäänkin.

Koulutus sisältää ajankohtaiskatsauksen terveyden mobiilisovelluksien markkinoista, viranomaisvaatimuksista (MDR 2017/745) sekä vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyvistä prosesseista ohjelmistojen kannalta katsoen. Tilaisuudessa perehdytään myös statukseen ohjeistuksien ja mobiilisovelluksien (älypuhelinsovellukset) kehittämistä ja markkinoille saattamista ohjaavien standardien näkökulmasta.  Sovelluksiin liittyvät ajankohtaiset erityiskysymykset ja teknologian arviointinäkökulmat tuodaan esille sekä kehittäjän, että terveysalan ammattilaisen näkökulmasta.

Kehittämiseen osallistuvien eri alojen ammattilaisten osaamisen edistämisellä on tärkeä merkitys terveyssovellusten turvallisuuden, luotettavuuden sekä kokonaisvaltaisen laadun varmistamiselle. Terveysalan ammattilaisilla on tärkeä rooli paitsi terveysteknologian käyttäjinä, myös yhteiskehittäjinä sekä sovelluksia koskettavan tiedon välittäjinä omille asiakkailleen (suosittaminen). Terveydenhuollon asiantuntijoita tarvitaan myös terveysteknologian yrityksissä ja startup yrityksiä syntyy myös kliinikkokäyttäjien alkuunsaattamina.

Koulutuksessa käsitellään muunmuassa seuraavia kysymyksiä:

• Mikä on terveyden älypuhelinsovellusten markkinatilanne tänään ?
  • Milloin älypuhelinsovellus on lääkinnällinen laite ?
  • Millaisia ovat ohjelmistoja koskettavat viranomaisvaatimukset ja vaatimustenmukaisuuden osoittamisen prosessit lääkinnällisiä laitteita koskettavan asetuksen MDR 2017/745 mukaisesti ?
  • Millaisia erilaisia palveluita, arviointikehikoita ja standardeja  on olemassa terveyden älypuhelinsovelluksien kehitystyötä, löydettävyyttä ja suosittamistoimintaa tukemaan

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
9.00 Terveydenhuollon murros, digitalisaatio ja mHealth

• mHealth – käsite, taustavaikuttajat ja ajurit
  • Terveyssovellukset – markkinakatsaus
10.30 Terveyden älypuhelinsovellus lääkinnällisenä laitteena Osa I

• Terveysteknologiaa koskettava asetus MDR 2017/745 ja ohjelmistot
  • Milloin älypuhelinsovellus on lääkinnällinen laite
  • Luokitteluperiaatteet ja säännöt
  • Pieni harjoitus: Luokitteluharjoitus
13.00 Terveyden älypuhelinsovellus lääkinnällisenä laitteena Osa II

• Yleiset turvallisuus ja suorituskykyvaatimukset ja vaatimustenmukaisuuden osoittaminen pähkinänkuoressa
  • Markkinoille saattamisen jälkeiset vaatimukset valmistajan ja terveydenhuollon yksikön näkökulmasta
  • Pieni harjoitus:  Merkinnät ja väittämät
14.30 Terveyssovelluksien löydettävyyttä tukevat palvelut, arviointikehikot ja standardi CEN ISO/TS 82304-2

• Terveyssovelluksien löydettävyys ja sitä tukevat palvelut
  • Keskeiset arvioinnin näkökulmat ja esimerkkejä sovelluksien arviointikehikoista
  • Standardi CEN ISO/TS 82304-2 – Health software. Part 2: Health and wellness apps. Quality and reliability.
16.00 Koulutuspäivä päättyy

Yksityinen sektori, etuhinta 30.4. asti (norm. 1245 €)1195 €
Julkinen sektori, etuhinta 30.4. asti (norm. 845 €)795 €

Etäkoulutus

Etäosallistujana kuulet ja näet kouluttajan, materiaalit sekä voit osallistua keskusteluun. Kaikille osallistujille lähetämme henkilökohtaisen kutsulinkin koulutukseen. Kyseessä on livekoulutus. Koulutuksesta ei tehdä tallennetta.