Miten sovitat yhteen työnantajan tarpeet ja velvollisuudet käsitellä henkilötietoja työntekijöiden yksityisyyden suojan kanssa?

Työntekijöiden yksityisyyden suojan ja työnantajan tarpeiden ja toimintavelvoitteiden yhteensovittaminen on usein nuoralla tanssimista. Niin digitalisoituvaan työympäristöön kuin työturvallisuuden toteuttamiseen ja sisäisiin tutkintoihin liittyy työntekijän yksityisyyden suojan kannalta herkkiä rajanvetotilanteita, jotka työnantajien on syytä etukäteen tunnistaa. Tilanteiden kohtaaminen ja työntekijän henkilötietojen käsittely vaatii työnantajalta suunnitelmallisuutta sekä selkeitä sääntöjä ja ohjeita.

 

Koulutuksessa pureudutaan ajankohtaisiin tietosuojakysymyksiin koko työsuhteen elinkaaren ajalta aina rekrytoinnista työsuhteen päättymiseen. Päivän aikana HR- ja tietosuoja-asiantuntijat yhdistävät voimansa ongelmakohtien ratkaisemiseksi.

 

Seminaarissa keskitytään kolmeen osakokonaisuuteen:

I Toimivan tietosuojaympäristön suunnitteleminen ja rakentaminen – tietojen kerääminen ja käsittely työsuhteen elinkaaren ajan

  • Miksi työntekijää suojataan? Lainsäädäntökehys ja keskeiset käsitteet
  • Milloin ja miten henkilötietoja saa käsitellä? – Henkilötietojen käsittelyperusteet ja käsittelyä ohjaavat periaatteet
  • Työnantajan velvollisuudet rekisterinpitäjänä
  • Informointi, selosteet ja ohjeistukset
  • Työnhakijan ja työntekijän tietosuojaoikeuksien toteuttaminen –Henkilöstön tietojen tarkastuspyynnöt ja tietojen poistaminen

 

II Digitalisoituva työympäristö ja työntekijöiden valvonta

  • Etätyö ja työntekijän omat laitteet
  • Sähköinen viestintä
  • Työntekijöiden paikantaminen, kameravalvonta ja muu tekninen valvonta

 

III Väärinkäytökset ja whistleblower-ilmiantokanavat

  • Työnantajan velvollisuudet kerätä, käsitellä ja jakaa tietoa
  • Toimintaohjeet ja tiedon kulku
  • Työntekijän oikeuksien turvaaminen
  • Henkilöstöä koskevien tietovuotojen hallinta

 

Kenelle?

  • Esimies
  • Henkilöstöpäällikkö
  • Henkilöstöjohtaja
  • HR-asiantuntija
  • Työoikeuslakimies
  • Henkilöstölakimies
  • Tietosuojavastaava
  • Ajankohtaisista työelämän tietosuojakysymyksistä kiinnostuneille juristeille ja muille neuvonantajille

Seminaarin asiantuntijoina

Asianajaja, LL.M., CIPP/E

Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

”Aina todella hyvä, selkeä ja informatiivinen.”

”Kiinnostava, ajankohtainen, hyödyllinen, hauska. 5/5 kuten Eija aina!”

”Eija on erittäin innostava, selkeä ja käytännönläheinen!”

Eija vastaa henkilötietojen käsittelyyn, yksityisyyden suojaan ja tietosuojaan liittyvien toimeksiantojen hoitamisesta Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy:ssä ja on yksi harvoista suomalaisista asianajajista, joka on erikoistunut pelkästään tämän alan toimeksiantojen hoitamiseen. Eijan usean vuoden kokemus, laaja-alainen kansallinen ja kansainvälinen alan tuntemus sekä työkokemus tietosuojavaltuutetun toimistosta tekevät hänestä arvostetun tietosuoja-osaajan.

Mikko Viemerö

CIPP/E, CIPM, CIPT

Tietosuojavastaava

Finnair Oyj

”Erilainen näkökulma asiaan ja osasi myös kertoa monipuolisesti ja mielenkiintoisesti asioista.”

”Rauhallinen ja selkeä ulosanti ja viesti tuli perille hyvin.”

”Mikko oli asiantunteva ja osaava kertomaan sisällöstään. Hänen huomiot ja esimerkit olivat loistavia.”

Mikko on sertifioitu tietosuojan ja tietoturvan ammattilainen sekä kokenut kouluttaja. Yli kymmenen vuoden työuransa aikana Mikko on kartuttanut kokemusta tietosuojan hallinnoinnista niin inhouse-näkökulmasta kuin konsultin roolissakin. Finnairissa hän on toiminut tietosuojavastaavana vuodesta 2018. Työtehtäviin kuuluu mm. tietosuojaohjelman hallinnointi, riskiarvioinnit, tietovuotojen hallinta sekä sisäiset koulutustehtävät.

Jutta Nieminen

Counsel, asianajaja

Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

Jutta työskentelee counsel-juristina Castrén & Snellmanilla Työoikeus-tiimissä. Jutan osaaminen kattaa työsuhteen koko elinkaaren rekrytoinnista työsuhteen päättymiseen. Hänellä on laaja kokemus muun muassa työ- ja johtajasopimusten laatimisesta, työsuhteiden päättämistilanteista sekä yhteistoimintaneuvotteluiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Jutta auttaa Castrén & Snellmanin asiakkaita myös monenlaisissa työelämän tietosuoja-asioissa, kuten työnhakijoita ja työntekijöitä koskevien tietosuojaselosteiden laatimisessa, tietoverkkojen ja sähköpostin käyttöön liittyvissä toimintaohjeissa sekä tietosuojaan liittyvissä työnantajavelvoitteissa.

Taija Kautto

Henkilöstöpäällikkö

Alko Oy

Taija toimii henkilöstöpäällikkönä Alko Oy:ssä. Aiemmin Taija ehti toimia Finnairin henkilöstöhallinnossa kymmenen vuotta. Finnairilla Taijan tehtäviin kuuluivat muun muassa henkilöstöhallinnon prosessien hallinnointi ja pyörittäminen sekä esimiesten ja johdon tuki HR-asioissa. Hän on koulutukseltaan juristi.

Ohjelma 3.6.2021

 

Päivän kaikki puhujat ovat paikalla keskustelemassa ja kommentoimassa koko seminaaripäivän ajan

 

8.45 Etäyhteys avautuu 
9.00 Seminaarin avaus ja johdatus päivän aiheeseen ja ohjelmaan 

 

Eija Warma-Lehtinen

Asianajaja, LL.M., CIPP/E, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

 

 

9.15 I Toimivan tietosuojaympäristön suunnitteleminen ja rakentaminen – tietojen kerääminen ja käsittely työsuhteen elinkaaren ajan

 

  • Miksi työntekijää suojataan? Lainsäädäntökehys ja keskeiset käsitteet
  • Milloin ja miten työntekijän henkilötietoja saa käsitellä? – Henkilötietojen käsittelyperusteet ja käsittelyä ohjaavat periaatteet

 

Eija Warma-Lehtinen

Asianajaja, LL.M., CIPP/E, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy


Jutta Nieminen

Counsel, asianajaja, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

 

Keskustelemassa ja kommentoimassa

 

Taija Kautto

Henkilöstöpäällikkö, Alko Oy

 

Mikko Viemerö

CIPP/E, CIPM, CIPT,Tietosuojavastaava, Finnair Oyj

 

 

 

10.30 Keskustelua ja tauko 
10.45 I Toimivan tietosuojaympäristön suunnitteleminen ja rakentaminen – tietojen kerääminen ja käsittely työsuhteen elinkaaren ajan

  • Informointi, selosteet ja ohjeistukset
  • Henkilötietojen käsittelyä koskeva yhteistoimintamenettely

 

Jutta Nieminen

Counsel, asianajaja, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

 

Mikko Viemerö

CIPP/E, CIPM, CIPT,Tietosuojavastaava, Finnair Oyj

 

 

  • Työnantajan velvollisuudet rekisterinpitäjänä
  • Työnhakijan ja työntekijän tietosuojaoikeuksien toteuttaminen –Henkilöstön tietojen tarkastuspyynnöt ja tietojen poistaminen

 

Mikko Viemerö

CIPP/E, CIPM, CIPT,Tietosuojavastaava, Finnair Oyj

 

Skenaarioharjoitus – henkilöstön tietojen tarkastuspyynnöt ja tietojen poistaminen

Osallistujat äänestävät anonyymisti kuvitteellisen tapauskuvauksen pohjalta eri vaihtoehdoista. Äänestyksen jälkeen pohdintaprosessia ja punnintoja eri ratkaisuvaihtoehtojen taustalla avataan koulutuksen asiantuntijoiden johdolla.

 

 

Keskustelemassa ja kommentoimassa

 

Taija Kautto

Henkilöstöpäällikkö, Alko Oy

Eija Warma-Lehtinen

Asianajaja, LL.M., CIPP/E, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

 

 

 

11.45 Lounas 
12.45 II Digitalisoituva työympäristö ja työntekijöiden valvonta 

 

  • Etätyö
  • Sähköinen viestintä
  • Työntekijöiden paikantaminen, kameravalvonta ja muu tekninen valvonta

 

Eija Warma-Lehtinen

Asianajaja, LL.M., CIPP/E, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy


Jutta Nieminen

Counsel, asianajaja, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

 

Taija Kautto

Henkilöstöpäällikkö, Alko Oy

 

Mikko Viemerö

CIPP/E, CIPM, CIPT,Tietosuojavastaava, Finnair Oyj

 

 

 

14.30 Keskustelua ja tauko
14.50 III Väärinkäytökset ja whistleblower-ilmiantokanavat 

  • Työnantajan velvollisuudet kerätä, käsitellä ja jakaa tietoa
  • Toimintaohjeet ja tiedon kulku
  • Työntekijän oikeuksien turvaaminen

 

Jutta Nieminen

Counsel, asianajaja, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

 

  • Henkilöstöä koskevien tietovuotojen hallinta

Mikko Viemerö

CIPP/E, CIPM, CIPT,Tietosuojavastaava, Finnair Oyj

 

Skenaarioharjoitus – Henkilöstöä koskevien tietovuotojen hallinta 

Osallistujat äänestävät anonyymisti kuvitteellisen tapauskuvauksen pohjalta eri vaihtoehdoista. Äänestyksen jälkeen pohdintaprosessia ja punnintoja eri ratkaisuvaihtoehtojen taustalla avataan koulutuksen asiantuntijoiden johdolla.

 

Keskustelemassa ja kommentoimassa

 

Taija Kautto

Henkilöstöpäällikkö, Alko Oy

 

Eija Warma-Lehtinen

Asianajaja, LL.M., CIPP/E, Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

16.00 Seminaarin päätös 
Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.

 

 

Hinnat

Striimi, yksityinen sektori845 €
Striimi, julkinen sektori633 €
Striimi, Lakimiesliiton jäsen633 €

Hintaan lisätään alv 24 %. Hintaan sisältyvät sähköiset materiaalit.

Yhteyshenkilöt

Ann-Marie Söderholm

Koulutuspäällikkö, CIPP/E

ann-marie.soderholm@almamedia.fi

050 570 4957

Paikka

Etäosallistuminen

Etäosallistujana kuulet ja näet puhujan sekä materiaalin ja voit osallistua keskusteluun viestiseinän kautta. Etäosallistuminen ei vaadi sinulta asennuksia koneelle, pelkkä internetyhteys riittää. Ennen seminaaria lähetämme Tervetuloa-viestin, jossa on linkki seminaarin seuraamiseen etänä sekä linkki sähköiseen materiaaliin. Kyseessä on livestriimaus, joka on katsottavissa vielä kolmen päivän ajan seminaarin jälkeen. Etäosallistuminen on henkilökohtainen.