Ota etäopiskelu haltuun – viisi vinkkiä joiden avulla onnistut varmasti

Annu Schroderus

Blogi > Ota etäopiskelu haltuun – viisi vinkkiä joiden avulla onnistut varmasti

Luo itsellesi onnistunut etäopiskelukokemus

Organisaatiot siirtyvät parhaillaan ryminällä verkkoon ja myös koulutuksiin osallistutaan ahkerasti etänä. Monet pääsevätkin nyt kokeilemaan ensimmäistä kertaa pienryhmäkoulutusta verkon kautta. Etäopiskelu tuo mukanaan vapautta ja vastuuta: etäosallistumisen avulla säästyt esimerkiksi matkustamasta ruuhka-aikana, mutta toisaalta vastaat itse sopivan koulutustilan järjestämisestä.

Etänä tai paikan päällä opiskelu eivät kuitenkaan lopulta eroa toisistaan kovinkaan paljoa. Molemmissa opiskelumuodoissa tieto liikkuu osallistujien ja kouluttajan välillä, keskustelut sujuvat hyvin ja yhteistyöskentelyyn löytyy useita erilaisia työvälineitä ja -tapoja.

Mikäli etäopiskelu ei vielä ole itsellesi tuttua, nyt on hyvä hetki lähteä kokeilemaan. Liikkeellä on nimittäin runsaasti myös muita ensikertalaisia, joten et ole tilanteessa yksin. Myös omalla valmistautumisella voi vaikuttaa onnistuneeseen etäopiskelukokemukseen.

Nappaa tästä viisi hyödyllistä vinkkiä onnistuneen etäopiskelukokemuksen luomiseen!

1.Huolehdi tekniikka kuntoon etukäteen

Tarkasta erityisesti verkkoyhteyden toimivuus sekä varaudu kuulokemikrofonilla. Mikäli mahdollista, käytä langallista verkkoyhteyttä langattoman sijaan. Voit myös esimerkiksi testata kuulokkeiden toimivuutta soittamalla videopuhelun kollegallesi; samalla vaihdatte näppärästi myös kuulumiset! Koulutuspäivänä liity linjoille hyvissä ajoin. Huomaat heti, mikäli esimerkiksi mikrofonisi ei toimi ja ehdit tarvittaessa keksiä varasuunnitelman.

2.Motivoi itsesi osallistumaan

Kirkasta itsellesi, miksi osallistut koulutukseen ja mitä haluaisit oppia. Etäosallistujan ajatus harhailee usein helpommin kuin luokkahuoneessa, joten itselleen ja koulutukselle kannattaa asettaa tavoitteita. Ne motivoivat sinua keskittymään ja auttavat myös silloin, jos ajatus alkaa iltapäivällä harhailla.

3.Rauhoita digitaalinen ympäristö

Laita puhelimen ja tietokoneen ilmoitukset pois. Lupaa itsellesi, että tarkastat sähköpostin tai pikaviestit vasta tauon aikana, etkä käy jatkuvasti kurkkimassa niitä. Jokainen ilmoitus heikentää tarkkaavaisuuttasi ja vie keskittymisen pois itse aiheesta.

4.Osallistu aktiivisesti

Mikäli edessä on pienryhmäkoulutus, valmistaudu olemaan aktiivinen osallistuja. Varaudu laittamaan webkamera ainakin osaksi aikaa päälle, käyttämään mikrofonia sekä tekemään tehtäviä itsenäisesti tai ryhmässä keskustellen. Käytännössä ole siis valmis osallistumaan samoin kuten lähikoulutuksessakin.

5.Ota rennosti

Entä jos nettiyhteys katkeaa? Entä miten koulutus etenee, onko päivässä taukoja? Kouluttaja ja Alma Talentin henkilöstö auttavat sinua ja huolehtivat, että kaikki sujuu. Mikäli nettiyhteytesi katkeaa kesken kaiken, se palautuu kyllä usein pian. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla jakaa puhelimestasi verkkoa. Ehdit myös varmasti pitämään taukoja: kouluttaja on suunnitellut päivän rakenteen myös etäkoulutuksissa. Muista ottaa rennosti ja keskittyä olennaiseen eli uuden oppimiseen; kaikki muu järjestyy kyllä.

 

Valitse laajasta koulutustarjonnastamme suosikkisi ja tule kokemaan onnistumisen ja oivaltamisen hetkiä etäopiskelun parissa!

 

Annu Schroderus

Annu Schroderus

eLearning-asiantuntija

Alma Talent Oy

Osaamisen ennakointi yhdistää tiimin ja rakentaa tulevaisuudenkestävyyttä

Osaamisen ennakointi sekä laaja-alainen, eri osaamisalueiden tunnistaminen puhuttavat tällä hetkellä HR-kenttää, esihen...

Lue lisää

Itsensä vähättely ei pue ketään!

Jos vaan tekee työnsä kunnolla, niin eikö se riitä? Mummini oli pakkaajana Suomen Trikoon tehtaalla ja hänelle se varmas...

Lue lisää

Kuinka ennakoida osaamista tiimissä? Käytännön vinkkejä osallistavaan osaamisen ennakointiin esihenkilölle

Osaamisen ennakointi ei kuulu vain HR:lle, johtoryhmätyöskentelyyn tai johtotasolle kuten aiemmin on monesti ajateltu. Osaa...

Lue lisää

Miten tunnistaa oma jaksamisen taso työssään?

Kun työ kuormittaa ja väsymys iskee, meillä on usein tapana uskotella itsellemme, että kyllä me jaksamme. Selittelemme j...

Lue lisää

ePrivacy-asetuksen takkuisa taival

Euroopan Unionissa on valmisteltu sähköisen viestinnän tietosuoja-asetusta eli ns. ePrivacy-asetusta nyt jo useamman vuode...

Lue lisää